20.1.12

Anak Cina

Oleh / By: Akemi Siegel


Ada hati kahwin dengan anak cina ya? Sebelum tu, kau kena kenal dulu dia macam mana...

1. Anak cina kalau dapat hadiah, dia takkan koyak kertas hadiah tu macam yang kau buat. Dia buka perlahan-lahan dan dengan hati-hati. Supaya tahun depan dia masih boleh guna kertas hadiah tu untuk kasi hadiah dekat kau pula.

2. Bila ada jualan murah tisu tandas, yang dia orang panggil "Da Jian Jia", dia akan beli banyak-banyak lepas tu simpan dalam lemari. Beli sekarang murah maa!

3. Lapis meja makan kena pakai yang plastik punya. Vinyl.

4. Dapur kena lapis dengan aluminium foil. Supaya senang nak buang kalau terkena kotoran minyak yang melekit.

5. Peti ais tak pernah kosong, dari awal tahun! Mesti ada saja yang kena sumbat.

6. Setiap masa, pagi, petang dan malam, botol panas mesti kena ada air panas. Dah sejuk, masak lagi yang baru! Dah masak air, masuk dalam peti sejuk. Air sejuk.

7. Apa saja makanan yang ada dekat dapur, kena makan sampai habis.

8. Anak cina suka simpan beg plastik dan tin-tin. Nanti kalau dah banyak boleh jual. Beg plastik tu guna untuk plastik sampahlah!

9. Masuk rumah mana boleh pakai selipar! Letak tepi pintu.

10. Kalau pergi rumah anak cina, mesti ada nampak piano. Dia mesti pandai main alat muzik, kalau bukan piano atau organ mesti biola.

11. Anak cina gosok baju sendiri. Bukan macam kau.

12. Lepas makan mesti cungkil gigi. Masih di meja makan ni. Cuma lebih sopan sikitlah, cungkil gigi sambil tangan tutup mulut.

13. Anak cina tak suka membazir makanan! Biarpun dia dah kenyang, perut dah buncit, kalau kau kata nak buang saja lauk yang tinggal tu, dia akan habiskan juga. Kalau lauk tak habis pun, simpan dalam bekas lepas tu simpan dalam peti sejuk.

14. Dia orang ni bukannya ada bekas menyimpan makanan pun. Paling-paling, bekas Planta bekas marjerin yang dia orang guna untuk simpan makanan.

15. Suka makan aiskrim potong. Alah, aiskrim Raja Kacang yang warna pink tu.

16. Kalau datang melawat rumah orang, dia mesti bawa limau sebagai buah tangan. Kalau bukan limau, adalah yang lain tu. Tapi dia orang tak pernah tak bawa buah tangan.

17. Kalau pergi jalan mana-mana yang memerlukan waktu perjalanan melebihi 15 minit, kena bawa makanan bersama. Makanan ringanlah macam kacang, sotong kering. Apa-apa sajalah asalkan kering.

18. Sebelum masak nasi, dia cuci beras 2 hingga 3 kali. Bagi bersih betul-betul!

19. Tulang atau sisa makanan yang dia orang makan, dia orang buang atas meja. Ni masa makanlah. Buang tepi pinggan. Sebab tulah dia orang pakai lapis meja plastik. Senang nak bersihkan.

20. Kalau makan dekat luar, mesti gaduh pasal siapa yang kena bayar.

21. Bapa anak cina ni sangatlah hebat. Semua benda dia nak buat sendiri.

22. Anak cina kalau tak belajar jadi jurutera, doktor atau peguam bukan anak cina.

23. Anak cina tinggal dengan parents, biarpun umur dah 30. Kalau dah kahwin dan umur 30, kau kena duduk rumah apartemen sebelah rumah parents kau, tak pun tinggal dalam kawasan kejiranan yang sama.

24. Tak adanya nak guna alat pengukur, main agak-agak sajalah!

25. Pukul telur kenalah pakai chopsticks.

26. Cawan ada tutup. Popo aku macam ni lah, eh aku ni anak cina ke?

27. Dalam laci penuh dengan pen-pen lama, yang dah habis dakwat.

28. Pengguna kuali yang tegar!

29. Anak cina suka cerita-cerita Kungfu, Shaolin, Wushu semua tulah. Bagi dia orang, semua tu ada makna.

30. Tak pernah kol parents biarpun sekadar bercakap "Hai!".

31. Selalu masak banyak-banyak. Sedangkan orang rumah tak ramai.

32. Kalau parents kol, mesti tanya "Sudah makan?". Tak kira waktu, tanya di tengah malam pun ada. Itu kalau tak duduk rumah. Lagi satu kalau tak duduk rumah, parents pandai mau suruh balik juga rumah.

33. Kalau sakit, parents suruh jangan makan makanan goreng-goreng. Nanti bikin tambah panas badan. Mesti makan rebus punya!

34. Pergi tengok wayang? Tak pernah. Parents dia oranglah!

35. Selalu lambat? Ya.

36. Setiap butir nasi mesti makan sampai habis, sampai licin, sampai tiada lagi butir nasi yang tinggal. Jangan membazir!

37. Pasal barang kemas, pasal barang elektronik, dia orang kenal sama pakar dia.

38. Hubungan cinta? Pak tor? Anak cina tak pernah cerita pasal ini sama parents dia orang.

39. Susah kalau tak dapat keputusan terbaik di sekolah, nanti kena marah bapa oh!

40. Parang cina, tau? Dia orang suka simpan. Tiap kali guna mesti asah, habis guna pun mau asah. Mesti selalu tajam oh!

41. Duit banyak-banyak bukan simpan bawah bantal oh. Itu kau, dia orang simpan dalam bank maa.

42. Ubat gigi, anak cina guna sampai kempis, nipis macam kertas. Selagi boleh picit, guna sajalah sampai tak boleh nak picit lagi!

Sekarang kau sudah tau kan, macam mana masih mau kahwin sama saya? HEHE, Selamat Tahun Baru Cina ya anak-anak cina Malaysia!

1 ulasan:

.izzati liyana. berkata...

panjang betul. hehe.

anak cina berjimat dan tak membazir. tapi kalau terlalu saving sgt pon pyh jugak. btw, rumah i yg xde keturunan cina lgsg ni pon meja mkn als plastik jgk dari dulu. and kami adik beradik pon gosok baju sendiri. and and basuh beras pon memang selalu 3 kali before masak.

tapi selalu lambat? bkn mereka tepati masa ke? and pengguna kuali tegar? bkn mereka xmkn mknn bergoreng sgt?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...